Bitcoin RSI Nadert het vierjaarlijkse kantelpunt

Bitcoin’s RSI nadert een niveau dat historisch gezien 70%+ terugtrekking heeft gezien

De beren zeggen dat de top van de markt binnen is, terwijl stieren zullen betogen dat een pullback een katapult zou zijn voor zescijferige Bitcoin.
We kijken naar de gegevens en analyseren beide argumenten

Bitcoin is sinds maart vorig jaar op een sensationele manier bezig met een race van 3.850 tot 42.000 dollar. Deze rooftocht heeft de RSI verlaten op een punt waar historisch gezien een 70%+ correctie heeft plaatsgevonden, wat het einde van de stierenmarkt markeert. Zal het deze keer hetzelfde zijn, of zit er meer gas in de tank? We bekijken beide argumenten.

Bitcoin RSI op historisch gevaarlijke niveaus

De Bitcoin Machine zit momenteel op 89,8, wat hem in de gevarenzone brengt voor een terugtrekking. Maar niet zomaar een pullback – een potentieel marktconforme. Als we naar de tweewekelijkse RSI-grafiek kijken, kunnen we duidelijk zien wat er gebeurd is als de Bitcoin deze bovenste niveaus bereikt:

Bitcoin RSI 1

Zoals we kunnen zien, heeft de RSI van Bitcoin bij de drie gelegenheden waarbij het 85 keer overgestoken is, nog eens 11% of zo aangezet tot een grote correctie – 76% in 2013, 87% in 2015, en 84% in 2018. De huidige tweewekelijkse RSI-waarde van Bitcoin betekent dat het nog eens 5,5% moet gaan voordat het deze historische topwaarde bereikt. Maar wanneer het dat doet, hoe diep zal de terugtrekking dan zijn?

Beren beweren dat de top erin zit.

Er is een enorme hoeveelheid bewijs om te suggereren dat de top misschien wel in is voor Bitcoin voor deze cyclus. Een blik op de bovenstaande grafiek laat zien dat Bitcoin goed op weg is om een piekcyclus te voltooien, vooral nu de RSI het punt nadert waarop het traditioneel corrigeert. We hebben geen hoop op een hoge vijf of zes-cijferige Bitcoin-prijs zonder correctie, en de geschiedenis laat zien dat de correcties vanaf dit punt meer dan 70% zijn.

De RSI zelf laat een zwakte zien – de afvlakking laat zien dat de kracht die de Bitcoin daar vanaf de dieptepunten van maart heeft gekregen, zich uit de voeten maakt. Dit brengt het op een zeer precair punt, wat laat zien dat als dit niet de top is, de top heel dichtbij is:

Bitcoin RSI 2

Samenvattend is het bearish argument dan dat de top voor deze Bitcoin-cyclus binnen is en de rest van 2021 een geleidelijke ineenstorting zal zien tot ongeveer $10.000-$12.000, wat zal uitspoelen tot in 2022 totdat een ommekeer begint.

Stieren ruzie dat de tijd aan hun kant staat…

Stieren hebben ook een zaak. Ja, de grafiek laat het lijken alsof Bitcoin een volledige piekcyclus heeft doorlopen, maar we moeten rekening houden met het tijdsbestek en de groei in de tijd:

Bitcoin RSI 3

Omdat Bitcoin zijn marktcycli heeft gerijpt, zijn ze langer geworden, in plaats van maanden. Dit is traditioneel met nieuwe activa – marktcycli worden langer naarmate de activa groter worden. Zoals we kunnen zien in de bovenstaande grafiek, was er in 2013 sprake van een cyclus van acht maanden, waarbij de volgende piek pas vier jaar later komt. Het is dan echt waarschijnlijk dat Bitcoin tegen de traditie in zal gaan en plotseling de lengte van de marktcyclus zal verkorten, vooral wanneer de fundamentals gezonder zijn dan ooit?

We moeten ook rekening houden met de piek-piek-winst van de marktcyclus. De sprong van 350% in 2013 naar een winst van 1.584% in 2017 kan worden verklaard door het langere tijdsbestek en de groei van het bewustzijn van het bedrijfsmiddel, een bewustzijn dat pas sinds 2017 in de loop der jaren is gegroeid. De prijsstijging van 2020 werd bijna volledig gedreven door institutionele beleggers, retail is nauwelijks aangekomen en het rendement ten opzichte van de laatste piek zit momenteel op een miezerige 113%. Is het echt waarschijnlijk dat Bitcoin alleen maar zal groeien met zoveel, gezien de vooruitgang die sinds 2017 is geboekt?

Bitcoin Pullback komt eraan – Maar hoe ver?

Stieren zullen niet ontkennen dat een pullback op handen is, en in feite nodig is als er zoiets als zes cijfers worden bereikt in deze cyclus, maar suggereren dat dit de top is en dat een 70%+ correctie over een paar jaar op handen is, zou als voorbarig kunnen worden beschouwd.

Ongeacht uw vooruitzichten kan niet worden ontkend dat de Bitcoin RSI dicht bij de top is, als dat nog niet het geval is. We kunnen een verdere terugtrekking in de nabije toekomst verwachten, maar hoe diep de terugtrekking is zal veel doen om te dicteren hoe de rest van 2021 zal uitpakken.